Ljetne večeri pod lipama Gračanice

Slika

Udruga Društvo Breščana, zabilježila je još jedan uspješan folklorni nastup, na kojem je predstavila tradiciju i kulturu Hrvata iz brežačkog kraja. Naime, Udruga je na poziv Bosanskog kulturnog centra Gračanica,  sudjelovala 15.srpnja 2016. godine na Smotri folklora, organiziranoj u sklopu manifestacije „Ljetne večeri pod lipama Gračanice“. Pored Udruge Društvo Breščana na smotri su sudjelovali KUD „Osman Alić“, Gračanica, KUD „Osman Alibašić“ Brijesnica Mala, Folk dance grup „Desder“  Cyprus, KUD „Modrački mornari“ Šerići, KUD „Milovan Gajić“ Petrovo i KUD „Puračić“ Puračić.

Organizator manifestacije je Bosanski kulturni centar Gračanica, pokrovitelj Općina Gračanica, a medijski pokrovitelj Radio Gračanica.  

Breščani dobili donaciju iz Duisburga

Pedesetdevetogodišnji Nijemac,  iz Duisburga,  Harald Mathiessen,  uručio je predsjednici Udruge Društvo Breščana Svjetlani Nikolić, stolni nogomet.

"Kada sam vidio koliko se Svjetlana trudi da okupi djecu i mlade oko folklora i drugih tradicijskih igara, odlučio sam da ih i ja obradujem,  iz Njemačke donio sam za njih stolni nogomet. Najveća  hvala za mene bila je kada sam vidio koliko se djeca raduju ovom daru.  Ja volim Breške, ovdje su dobri ljudi, svuda sam nailazio samo na dobrodošlicu,  moja supruga Mirjana Lovrić rođena je u Breškama. S njom sam dolazio u Udrugu, želio sam pomoći i tako sam  odlučio da sljedeći put kada dođem darujem nešto što će zabaviti mlade".

U ime Udruge Društvo Breščana, predsjednica Nikolić zahvalila se gospodinu  Mathiessenu na daru.

"Ovo je prvi puta da jedan strani državljanin pomaže Udrugu Društvo Breščana.  Nadam se da će gest gospodina Mathiessena potaknuti i druge naše ljude koji žive diljem svijeta, da otvore svoja srca i pomognu opstanku i ostanku mladih i same Udruge kroz razne vidove donacija".

Inače, Harald Mathiessen prvi puta posjetio je Udrugu Društvo Breščana prije tri godine, sa svojom suprugom  i od tada svaki puta kada iz Njemačke dođe u BiH, redovan je gost Udruge.

 

Prve tkanice

U organizaciji Udruge Društvo Breščana i dalje se održavaju edukacije tkanja tradicionalnih narodnih nošnji, odnosno dijelova narodne nošnje. Polaznici su do sada savladali snovanje, uvođenje konca u nite i brdo, te tkanje tkanica. Na narednim radionicama akcent će biti na tkanju peškira.   

Vijest

Duštvo Breščana na VII Smotri proljetnih običaja

Običaj filipovčice živi samo u Komletincima

16.05.2016
Slika
Na poziv KUD Filipovčice, Udruga Društvo Breščana, gostovala je u Komletincima (Grad Otok),  na VII Smotri proljetnih običaja, u subotu 7. svibnja 2016. godine. Smotra proljetnih običaja u Komletincima održava se svake godine, kao početak tradicionalne manifestacije Otočko prolječe. Okuplja kulturno umjetnička društva koja njeguju proljetne običaje. Značajna je za Komletince i širu okolicu. Prva smotra održana je 2009. godine. Društvo je dobilo zaduženje organizirati priredbu u okviru Otočkog proljeća. Članica Marija Đoić predložila je obnavljanje filipovčica. Oživljavanju običaja filipovčice podrškom i stručnim savjetima doprinijela je stručna suradnika mr.sc. Ljubiva Gligorevći, prema kojem proljetni godišnji ophod filipovčice iz Komletinaca ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.
Pored domaćina, u programu su sudjelovali: Udruga Društvo Breščana, KUD Ogranak Seljačke sloge iz Drenovaca, KUD Grančica Đeletovci, Kulturni centar Klasje Privlaka, gajdaš Zoran Maričić, te svirač tradicijskih glazbala Dinko Klečić - Kukunjecin.  
Zahvaljujemo se domaćinima na srdačnom prijemu, na čelu sa predsjednicom KUD-a Filipovčice, a posebno mr.sc. Ljubici Gligorević, na preporuci i fotografijama sa nastupa.

Nastup u Drventi na blagdan Sv. Juraja

Slika

Udruga „Društvo Breščana“, boravila je na blagdan Svetog Juraja, u subotu 23.travnja 2016. godine u župi Derventa, koja je taj dan svečano proslavila svoga zaštitnika-patrona. 
Članovi Udruge sudjelovali su na svečanoj svetoj misi, a potom i na XI smotri izvornog folklora, koju je organizirao Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“ iz Zagreba.

Monsinjor dr Pero Sudar gost u programu Zavičajnog radija Breške

Slika

Monsinjor dr Pero Sudar, udijelio je sakrament svete krizme, 30.04.2016. godine, za 24 krizmanika u brežačkoj župnoj crkvi. Nakon mise, biskup je obišao prostorije Udruge Društvo Breščana, te dao intervju za Zavičajni radio Breške.

0 0