Prve tkanice

U organizaciji Udruge Društvo Breščana i dalje se održavaju edukacije tkanja taradicionalnih narodnih nošnji, odnosno dijelova narodne nošnje. Polaznici su do sada savladali snovanje, uvođenje konca u nite i brdo, te tkanje tkanica. Na narednim radionicama akcent će biti na tkanju peškira.

Vijest

Duštvo Breščana na VII Smotri proljetnih običaja

Običaj filipovčice živi samo u Komletincima

16.05.2016
Slika
Na poziv KUD Filipovčice, Udruga Društvo Breščana, gostovala je u Komletincima (Grad Otok),  na VII Smotri proljetnih običaja, u subotu 7. svibnja 2016. godine. Smotra proljetnih običaja u Komletincima održava se svake godine, kao početak tradicionalne manifestacije Otočko prolječe. Okuplja kulturno umjetnička društva koja njeguju proljetne običaje. Značajna je za Komletince i širu okolicu. Prva smotra održana je 2009. godine. Društvo je dobilo zaduženje organizirati priredbu u okviru Otočkog proljeća. Članica Marija Đoić predložila je obnavljanje filipovčica. Oživljavanju običaja filipovčice podrškom i stručnim savjetima doprinijela je stručna suradnika mr.sc. Ljubiva Gligorevći, prema kojem proljetni godišnji ophod filipovčice iz Komletinaca ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.
Pored domaćina, u programu su sudjelovali: Udruga Društvo Breščana, KUD Ogranak Seljačke sloge iz Drenovaca, KUD Grančica Đeletovci, Kulturni centar Klasje Privlaka, gajdaš Zoran Maričić, te svirač tradicijskih glazbala Dinko Klečić - Kukunjecin.
Zahvaljujemo se domaćinima na srdačnom prijemu, na čelu sa predsjednicom KUD-a Filipovčice, a posebno mr.sc. Ljubici Gligorević, na preporuci i fotografijama sa nastupa.

Nastup u Drventi na blagdan Sv. Juraja

Slika

Udruga „Društvo Breščana“, boravila je na blagdan Svetog Juraja, u subotu 23.travnja 2016. godine u župi Derventa, koja je taj dan svečano proslavila svoga zaštitnika-patrona.
Članovi Udruge sudjelovali su na svečanoj svetoj misi, a potom i na XI smotri izvornog folklora, koju je organizirao Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“ iz Zagreba.

Monsinjor dr Pero Sudar gost u programu Zavičajnog radija Breške

Slika

Monsinjor dr Pero Sudar, udijelio je sakrament svete krizme, 30.04.2016. godine, za 24 krizmanika u brežačkoj župnoj crkvi. Nakon mise, biskup je obišao prostorije Udruge Društvo Breščana, te dao intervju za Zavičajni radio Breške.